Armoede in de DR...DR buiten de resorts...            Terug naar Artikel index


Veel toeristen die in de resorts verblijven hebben er nauwelijks weet van, maar de armoede is overal om de hoek: krottenwijken, zwervende kinderen, nauwelijks begaanbare wegen, analfabetisme, kinderprostitutie, geen medicijnen, geen hulpmiddelen voor gehandicapte kinderen.

Veel Dominicanen proberen de armoede te ontvluchten door illegaal de oversteek over zee te maken naar Puerto Rico (bestuurd door de VS). Ze doen dit meestal in een yola (klein open bootje). De golfstroom is erg gevaarlijk en het gebeurt regelmatig dat de bootjes (met bemanning) vergaan.

De scherpe contrasten tussen arm en rijk, de overal zichtbare zelfverrijking van een kleine gesloten bovenlaag, de toebedeling van de interessante banen aan familie en vrienden en dus niet op basis van kwaliteiten, laten hun sporen na als het gaat om mentaliteit en toekomstverwachting van de Dominicanen. Het leidt enerzijds tot grote ergernis en verontwaardiging, veel gesprekken 'op straat' gaan erover. De constatering is dat je een lage moraal moet hebben om in dit land wat te bereiken. Anderzijds draagt het zo ook bij aan een grote mate van apathie als het gaat om eigen toekomst-verwachtingen. Veel dominicanen groeien op met de gedachte dat een hoger welvaartsniveau voor hen niet is weggelegd. Dus waarom zou men zich inzetten voor bijvoorbeeld een studie die veel inzet vraagt. Een van de kernproblemen van dit land: De kwaliteit van het onderwijs is slecht en de motivatie om hard te studeren is laag.

Momenteel wordt getracht om met steun van de Wereldbank en onder toezicht van het IMF het land weer wat op de been te helpen. Onder de huidige (2010) regering heeft de waarde van de Dominicaanse peso zich behoorlijk hersteld. Maar nog steeds verdwijnt een groot deel van het overheidsgeld zonder dat het ten goede komt aan het land. Daarom is telkens weer extra geld nodig en worden nieuwe belastingmaatregelen genomen. Deze pakken echter vooral uit in het nadeel van de armen omdat vooral directe belastingen (op levensmiddelen en basale gebruiksartikelen) worden verhoogd.

Emilio, Maart 2010

Meer Artikelen...
Neckermann.nl Vakanties